Panorama

Een landschap laat zich niet altijd makkelijk vangen in een standaardbeeldformaat. In dat geval kunt u meerdere foto’s achter elkaar nemen en die met software aan elkaar lassen. Zo krijgt u vervolgens een echt panorama.

Foto’s maken

Een eerste stap voor het maken van een panoramafoto is te zorgen dat u voldoende foto’s maakt die als basis dienen. Hoe meer de foto’s al op elkaar kunnen aansluiten, hoe makkelijker de eindbewerking. De vraag is dan: hoe maakt u goede foto’s voor een panorama?

Belichting

De beste voorbereidende foto’s kunt u nemen als de zon niet te fel schijnt. Bij fel zonlicht ontstaan namelijk grote belichtingsverschillen. Zonlicht kunt u later kunstmatig toevoegen. Fotografeer op zomerdagen liever in de vroege ochtend of late namiddag.

Statief

Idealiter gebruikt u voor het maken van panoramafoto’s een statief. U plaatst de camera op het statief, stelt de juiste belichting in, en drukt af. Let erop dat u niet inzoomt. Vervolgens draait u de camera op het statief naar rechts (of naar links) voor de tweede foto. Zorg er bij deze foto voor dat een deel van het te fotograferen gebied ook op de eerste foto staat. Voor een optimale beeldverwerking is een overlap van minimaal 15 tot maximaal 40 procent aan te raden. Zo gaat u verder totdat u de cirkel rond bent geweest.Ga zo door totdat u het gewenst panoramabeeld in delen hebt geschoten.

Losse pols

Hebt u geen statief, zorg er dan voor dat de camera zo stevig mogelijk in uw hand ligt, dat u kunt ronddraaien en stabiel kunt blijven staan om elke foto vanaf hetzelfde gezichtspunt te nemen. Probeer elke foto vanaf dezelfde hoogte te nemen. Wanneer de bronbestanden in hoogte afwijken en te weinig overlap hebben valt altijd te zien dat er een gekunsteld panorama is gemaakt.

Groot panorama

Wenst u een breed panorama, maak dan nog eens hetzelfde rondje, maar zet het statief lager (of hoger). Zorg er ook hier voor dat de bovenkant van de nieuwe foto’s (of onderkant) overlappingen heeft met de eerder genomen foto’s.

Overzetten op de pc

Plaats de voorbereidende foto’s, hierna bronbestanden genoemd, op de computer.

Photomerge
Voor het aan elkaar lassen van verschillende foto’s van een omgeving zijn diverse softwarepakketten op de markt. Photoshop CS en Photoshop Elements heeft ook zo’n ingebouwde functie die Photomerge heet. Hoewel deze functie automatisch werkt, is handmatig ingrijpen soms nodig.

Met Photomerge plakt u bijna automatsich de foto’s die u hebt gemaakt in elkaar. Merge is Engels voor ‘samenvoegen’ of ‘geleidelijk in elkaar overgaan’. Om te zien hoe het werkt, volgt u het voorbeeld met de volgende fotobestanden.

 

Van deze fotobestanden wordt een panorama gemaakt.

Stap 1: Open Photomerge

Open de afbeeldingen waarvan u een panorama wilt maken. Open vervolgens de moudle Photomerge in Photoshop Elements via Bestand > Nieuw > Photomerge-panorama. In Photoshop CS zit deze functie onder Bestand > Automate> Photomerge

Stap 2: Controleer bestanden

Controleer of u de juiste bestanden geselecteerd ziet staan in het venster Photomerge. Hebt u stap 1 overgeslagen of wilt u alsnog foto’s toevoegen, klik dan op Bladeren en selecteer de bronbestanden in uw bestandsmappen. Klik in het venster Openen op Openen om ze op te nemen.

Bestanden die u toch niet wilt gebruiken, verwijdert u uit deze lijst via de knop Verwijderen. Klik op OK in het venster Photomerge als u de juiste bestanden hebt geselecteerd.

Het venster Photomerge toont de bestandsnamen van de samen te voegen foto’s.

Stap 3: Even wachten

Photomerge gaat nu aan het werk. Het leest de geselecteerde bestanden in en vervolgens wordt de Photomerge gestart. Het venster van deze toepassing wordt geopend en Photomerge zoekt de fotostukken bij elkaar (zie illustratie). Rechts van dit beeld ziet u in de status.

Photomerge zoekt de stukken automatisch bij elkaar.

Stap 4: Resultaat bekijken

Als alle bestanden zijn gelezen en geplakt, verschijnt het werkveld Photomerge in beeld. Als u voorbeeldfoto’s voldoende overlap hebben met elkaar kan Photomerge deze makkelijk aan elkaar plakken.
Als Photomerge de foto’s goed in elkaar heeft gezet, bent u snel klaar. Klik op OK. Photomerge gaat aan het werk om de preview tot een echte afbeelding te maken (renderen). Even geduld, dit kan even duren. Renderen is het proces dat de opdrachten uit Photomerge omzet in plaatjes en deze vervolgens als een afbeelding weergeeft, in dit geval in een compositie.

Stap 5: Zelf foto’s passend maken

Als er te grote verschillen in overlap zijn, kan Photomerge de afbeeldingen niet automatisch renderen. U krijgt dan het waarschuwingsvenster ‘Photomerge kon niet alle afbeeldingen automatisch rangschikken in een panorama. De resterende afbeeldingen kunt u handmatig naar het werkgebied slepen’ te zien. Klik op OK om verder te gaan.

Dat Photomerge het niet kan, wil niet zeggen dat u het zelf niet kunt. Het programma let namelijk alleen op overlappingen van kleur en vorm. Photomerge biedt voldoende ruimte om zelf foto’s aan elkaar te plakken.

Stap 6: Foto’s handmatig plakken

Bovenin ziet u een lichtbak met miniaturen die buiten het samenvoegingsproces zijn gevallen. In het werkveld ziet u de aan elkaar geplakte foto’s die wel zijn gelukt. Sleep een foto van de bovenbalk naar het werkvenster en positioneer deze ergens naast de andere afbeeldingen. Als u op een afbeelding klikt en de muisknop ingedrukt houdt, kunt u de foto in het werkveld alle kanten op slepen. Plak op deze manier alle overgebleven foto’s alsnog aan elkaar.

Stap 7: Opslaan

Kies Bestand > Opslaan als Geef het bestand een naam en klik op Opslaan.

Stap 8: Nabewerking

Alhoewel nu een panorama is gemaakt, is hij nog niet echt geloofwaardig. Snijd de afbeelding uit, zodat de lege stukjes achtergrond verdwijnen. Bewerk de foto eventueel, zoals het klonen van het zand over de halve mensen, de lucht bijwerken en dergelijke.

De afzonderlijke afbeeldingen zijn nu samengevoegd tot één afbeelding.

Een aangepast panorama

Oops, verkeerd geplakt

Klik in Photomerge op de knop Ongedaan maken om de foto’s die niet goed aan elkaar geplakt zijn alsnog goed te plaatsen. Dit kunt u een aantal malen achter elkaar doen.

Extra opties

  • Geavanceerd overvloeien: Wanneer u grote kleurverschillen ziet of belichtingsverschillen, klik dan in de balk rechts op in het vak Compositie instellingen op de optie Geavanceerd overvloeien. Geavanceerd vloeien laat globale kleuren en tonen in een groot gebied in elkaar overvloeien.
  • Als lagen behouden: hiermee worden alle afbeeldingen als laag in een foto geplakt. Dat kan handig zijn voor de nabewerking.
  • Perspectief: als u deze functie activeert krijgt de afbeelding een ronding.
  • Afbeelding magnetisch: Bij het plaatsen van de bronbestanden in het werkgebied is het soms handig deze optie te activeren. Dit zorgt ervoor dat de foto automatisch juist wordt neergezet als Photomerge alsnog een gemeenschappelijk onderdeel ontdekt.
  • Navigator: Sleep de schuifknop onder in de navigator naar links om de afbeelding uit te zoomen en naar rechts om in te zoomen of klik op de eindpunten van de schuifbalk.Praktische gereedschappen (links):
  • Afbeelding selecteren (pijltje links): plaats foto’s van de lichtbak naar het werkgebied en vice versa. Ook verplaatst u de afbeeldingen hiermee in het werkgebied.
  • Roteren: Het symbool met het ronde pijltje kan handig zijn om een foto enigszins of helemaal te roteren. Selecteer dit gereedschap en klik op de te roteren afbeelding. Deze krijgt nu een kader. Als u de muiscursor buiten het kader plaatst, verschijnt er een halfrond pijltje. U kunt nu met de muis slepen en een roterende beweging maken.
  •  Zoomen: hiermee kunt u makkelijker de lassen van de afbeelding van dichterbij bekijken.
  • Verplaatsen. Met het handje kunt u de afbeeldingen in het werkgebied in één keer verplaatsen. Rechts in beeld kunt u ook de weergave verplaatsen in de navigator. Boven herkent u een miniatuur van het hele werkgebied en een kader om het stuk waarbinnen de afbeeldingen staan. Om die afbeeldingen te verplaatsen klikt u in het kader en schuift ermee naar een ander plekje in het werkgebied.

Geef een reactie